Cursussen

Wij bieden verschillende groepscursussen aan door het hele jaar heen. Sommige cursussen zijn bedoelt voor kinderen en sommige voor volwassenen of een combinatie, lees voor meer informatie onder de kopjes van desbetreffende cursus. De meeste cursussen starten in het voor en in het najaar, met als voorwaarde dat de groepen groot genoeg zijn. De bekostiging van de cursussen vallen onder de zorgverzekeringswet of de jeugdzorg, tenzij anders vermeldt. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw behandelaar of uw vraag mailen naar info@infopraktijkezra-nl

Onze programma’s combineren deskundige begeleiding met een veilige en stimulerende omgeving, gericht op het vergroten van zelfvertrouwen en welzijn. Sluit je aan en zet de volgende stap in jouw persoonlijke ontwikkeling of creatieve reis!


Psycho-educatie cursus ADHD

Twee keer per jaar geven wij de psycho-educatie cursus voor ouders en verzorgers van kinderen met ADHD en voor cliënten die zelf de diagnose ADHD hebben gekregen.

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld doordat je, je moeilijk kan concentreren, of snel afgeleid bent (aandachtsproblemen), ondoordacht beslissingen neemt of te snel tot actie overgaat (impulsiviteit), lichamelijk overactief bent of je altijd onrustig voelt (hyperactiviteit). ADHD zonder hyperactiviteit wordt in de volksmond ook wel ADD genoemd. ADD kenmerkt zich ook door een hoofd vol gedachten, ideeën en associaties, maar tot daadwerkelijk actie komen of je ideeën tot het eind toe volhouden is lastig.

Deze cursus geeft inzicht in hoe ADHD werkt en welke invloed het heeft op het dagelijks leven. Door beter te begrijpen hoe ADHD de aandacht, emoties en impulsiviteit beïnvloedt, leren deelnemers praktische strategieën om beter met uitdagingen om te gaan. Deze cursus helpt niet alleen om het zelfvertrouwen te vergroten, maar biedt ook handvatten om sterke kanten van ADHD te benutten en een betere balans te vinden.


Psycho-educatie cursus Autisme

Net als dat iedereen anders is, is autisme ook bij iedereen een beetje anders. De naam autismespectrumstoornis (ASS) geeft al aan dat het een spectrum is. Dat wil zeggen dat de kenmerken en de mate van autisme bij iedereen anders zijn. Heeft u of uw naaste ASS? Onze psycho-educatiecursus biedt heldere informatie, praktische inzichten en waardevolle handvatten om beter om te gaan met de uitdagingen én sterke kanten van autisme. In een veilige, respectvolle omgeving bespreken we hoe ASS-invloed kan hebben op communicatie, sociale interactie en dagelijkse routines, en bieden we concrete tools om het dagelijks leven aangenamer en overzichtelijker te maken. De cursus is bedoeld voor zowel volwassenen met ASS als voor ouders, partners, en betrokkenen die graag meer willen begrijpen en ondersteunen.


Opvoedcursus “omgaan met pubers”

Soms willen we ze wel eens achter het behang plakken. En soms willen we ze stevig vasthouden en niet meer loslaten. Kostbaar zijn ze, onze tieners. De puberteit is een fase vol veranderingen zowel voor tieners als voor ouders. Fysiek groeien onze tieners enorm, maar ze ontwikkelen ook een eigen mening en nemen niet meer alles klakkeloos van hun ouders aan. Ouders zitten met vragen als; Mogen tieners zich kleden zoals ze willen? Kiezen tieners wel de goede vrienden en vriendinnen? Hoe houd ik contact met mijn tiener? Hoe moet ik omgaan met geloofsvragen van mijn tiener? Kan ik mijn tiener verplichten om mee te gaan naar de kerk? Voor ouders kan het lastig zijn om met de veranderingen om te gaan en daarin hun eigen rol te bepalen. Deze training is bedoeld om ouders van tieners een steuntje in de rug te bieden.


Sociale vaardigheidstraining kinderen (SOVA)

Is uw kind wat verlegen, heeft het moeite met vrienden maken of vindt het lastig om voor zichzelf op te komen of is uw kind juist iets te bepalend of dominant in contact met anderen? Onze sociale vaardigheidscursus helpt kinderen om op een leuke en veilige manier belangrijke vaardigheden te leren, zoals samenwerken, luisteren, praten over gevoelens en omgaan met conflicten. Door spel en oefeningen ontdekken ze hoe ze zichzelf kunnen laten horen én hoe ze om kunnen gaan met verschillende sociale situaties. Onder begeleiding van ervaren jeugdhulpverleners bouwen kinderen niet alleen aan hun zelfvertrouwen, maar ook aan positieve relaties!


Schematherapie groep volwassenen

Blijft u vastlopen in dezelfde patronen of ervaart u problemen in relaties of zelfbeeld? Onze schematherapiegroep voor volwassenen biedt een effectieve aanpak om diepgewortelde patronen en emoties te begrijpen en te veranderen. Onder begeleiding van ervaren therapeuten werkt u in een veilige groep aan het doorbreken van oude schema’s, zoals verlating, minderwaardigheid, of perfectionisme. Samen ontdekken we nieuwe manieren van denken, voelen en handelen die bijdragen aan een gezondere relatie met uzelf en anderen.

U komt in aanmerking voor deze groep:

  • Als u gemotiveerd bent om ongeveer een jaar lang in uzelf en in de kwaliteit van uw relaties te investeren.
  • Als u eens per twee weken aanwezig kunt zijn op donderdag van 16:00 – 17:30 uur
  • Als u bereid bent om actief deel te nemen aan het groepsproces en hierbij een persoonlijke inbreng te hebben.
  • Als u naar uw eigen aandeel kunt kijken en openstaat voor de feedback van anderen.
  • Als u voldoende ruimte hebt in uw leven om met uzelf aan de slag te gaan. Wanneer u bijvoorbeeld een volle agenda hebt, of op een andere manier erg onder druk staat, is dit wellicht niet het juiste moment.
  • Als u christen bent, of de christelijke identiteit van de groep wilt respecteren.
  • Duur: 20 groepssessies en individueel een intakegesprek, een tussenevaluatie en een eindevaluatie.
  • Groepsgrootte: maximaal 8 deelnemers
  • Bekostiging: door de zorgverzekeraar vanuit de generalistische basis GGZ, of op eigen kosten (995 euro). Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u een geldige verwijsbrief van de huisarts nodig en dient er een DSM5 diagnose gesteld te kunnen worden

De volgende cursussen vallen niet onder de zorgverzekering/jeugdzorg, hierbij de praktische informatie:

  • Blok van 10 lessen – 175,00 euro
  • De lessen duren 1,5 uur
  • Losse les – 20,00 euro

Teken/schildercursus

Altijd al willen tekenen of schilderen, maar weet je niet waar te beginnen? Of ben je op zoek naar een plek om jouw talent verder te ontwikkelen? Onze teken- en schildercursus biedt inspiratie, begeleiding en plezier voor elk niveau. Tijdens deze cursus leer je diverse technieken, werk je met verschillende materialen en ontdek je jouw eigen stijl. Of je nu kiest voor potlood, aquarel of acrylverf – de mogelijkheden zijn eindeloos! Met deze cursus ben je zeker van kwaliteit: Onze VAK-docent Harold Linker is professioneel geschoold en verstaat zijn vak als kunstenaar en als docent, bij onder andere de Koninklijke Academie van beeldende kunsten (KaBK) en de Willem de Kooning Academie en als vakdocent bij het Schatrijk.


Keramiek cursus

Keramiek atelier – spelen met klei

Bijna elke vorm van kunst maken vraagt om een stuk gereedschap. Bij klei vormen is je voornaamste gereedschap je eigen lichaam: je gebruikt je handen, je maakt dus direct contact met de klei. Vandaar dat het werken met klei vaak ervaren wordt als enorm ontspannend. Heb jij zin om je handen vuil te maken en spelenderwijs meer te leren over deze kunstvorm. Volg dan vooral deze laagdrempelige keramiek cursus. De nadruk zal liggen op handvormen, er wordt geen gebruik gemaakt van een draaischijf.

Deze avonden zijn voor elk niveau. Als je nog nooit iets met klei hebt gedaan leert onze vak collega Judith Wallis je de basis, mocht je al ervaring hebben inspireert ze met nieuwe ideeën en creatieve opdrachten. Uiteindelijk is het doel om een avond te ontspannen, te creëren en op zoek te gaan naar een eigen beeld-en vormtaal. Er is ook gelegenheid datgene wat je hebt gemaakt af te bakken en te glazuren. Je kunt een losse les volgen om het uit te proberen maar het is aan te raden om een volledige reeks (8 lessen) te komen om zo echt iets op te bouwen aan kennis en vaardigheden. Uiteindelijk neem je al het gemaakte werk, van bijvoorbeeld een mok tot vrij werk, mee naar huis om van te genieten.

Dinsdagavonden 19-21 uur (start begin 2025)